Nuoren urheilijan sponsorointi - Miksi olen mukana?

Sunnuntai 5.11.2023 klo 16.51 - Tomi Sillanvuo


Toimin tällä hetkellä urheilun kentällä useassa eri roolissa. Yksi rooleista on viimeiset viisi vuotta ollut myös sponsorin rooli. Olen mahdollisuuksieni ja kulloistenkin resurssieni mukaan tukenut myös taloudellisesti nuoria urheilijoita. Viime vuosina sponsorointi on kohdistunut eri lajien yksilöurheilijoihin. Kuluvana vuonna olen ollut rahallisesti tukemassa pienillä summilla kuutta nuorta yksilöurheilijaa.

Miksi olen kokenut nuorten urheilijoiden sponsoroinnin mielekkääksi, ja mitä olen tällä toiminnalla itselleni ja yritykselleni saanut?

Huippu-urheilijaksi ei synnytä, vaan siihen pääseminen ja kasvaminen vaatii paljon uhrauksia nuorelta urheilijalta itseltään. Se vaatii paljon myös urheilijan perheeltä, joka yleensä mahdollistaa nuoren urheilemisen ja urheilu-uralla eteenpäin pääsemisen. Harva urheilija saa taloudellista tukea silloin, kun ollaan vielä varhaisessa vaiheessa rakentamassa uraa, eikä varsinaisia meriittejä ja menestystä ole vielä tullut.

Itse koen, että aina kannattaa tukea nuorten urheilua, olkoon kyseessä sitten yksilö- tai joukkuelaji. Panostuksen ei tarvitse olla suuri, kun jo pääsee aidosti seuraamaan nuoren urheilijan kasvutarinaa, kasvamista ja kehittymistä. Kokemuksesta voin sanoa, että se antaa enemmän kuin ottaa.

Halu auttaa nuorta urheilijaa, ja antaa hänelle myös kehittymismahdollisuuksia tietynlaisessa vastuun ottamisessa ja kokemuksen saamisessa yhteistyöstä, motivoi itseäni olemaan mukana tukemassa. Koen että olen tavallaan etuoikeutettu, kun olen päässyt mukaan nuoren urheilijan matkaan. Tähän matkaan ja kasvutarinaan liittyy paljon muutakin kuin itse urheilu, kuten esim. koulunkäynti ja aikuiseksi kasvaminen.

Sponsorointi on itselleni paljon enemmän kuin logo kilpailuasussa tai tägäys urheilijan somepäivityksessä. Koen että jo urheilijan kasvutarinan tukeminen on merkityksellistä.

Toki olen ilahtunut siitä, että yhteistyö on tuonut paljon some-näkyvyyttä ja yritykseni logo on aina silloin tällöin näkynyt urheilijan kilpailusuoritusten yhteydessä. Olen ollut iloinen siitä tavasta ja aktiivisuudesta, jolla muutamat yhteistyöurheilijat ovat oman osuutensa hoitaneet. On aina mukava nähdä urheilijalla oman firman lippis tämän antaessa haastattelua medialle, tai oman firman logolla varustettu T-paita urheilijan päällä some-postauksessa, vaikka näistä ei olisi erikseen sovittu. Samoin tägäys some-postauksessa ilahduttaa toki aina, vaikka sovitut postaukset olisi jo tullut urheilijan puolelta hoidettua. Nämä pienet teot viestivät yhteistyökumppanin arvostamisesta ja siitä että urheilija katsoo nykyhetkeä pitemmälle. Tyytyväinen sponsori on tukena myös tulevaisuudessa, ehkä silloin jopa isommalla summalla.

Olen myös iloinen joka kerta, kun tukemani nuori urheilija lähettää viestin kilpailujen jälkeen ja kertoo tunnelmiaan, ilmoittaa mahdollisesti voitetusta mitalista tai uudesta syntyneestä henkilökohtaisesta ennätyksestä. Minulle on myös tärkeää, että urheilija on yhteydessä myös epäonnistumisen hetkinä tai kertoo välillä kuulumisiaan ihan tavallisessa arjessa. Pieniä asioita, mutta viestivät arvostuksesta sponsoria kohtaan.

Nuorten urheilijoiden tukemisen myötä olen itsekin oppinut sponsoroinnista paljon. Uskon ja toivon että myös urheilijat ovat oppineet paljon vastuullisuudesta, yhteistyökumppanin huomioimisesta, yhteydenpidosta ja ennen kaikkea arvostuksesta yhteistyökumppania kohtaan. Mikään ei ole ilmaista eikä itsestään selvää. Kysymys on pitkälti arvoista ja merkityksellisyydestä.

Mielestäni yritykset lähtevät liian usein mukaan sponsoroimaan urheilijaa vasta siinä vaiheessa, kun urheilija on jo huipulla. Itse koen paljon mielekkäämmäksi olla sivusta seuraamassa nuoren urheilijan kasvutarinaa, kuin lähteä tukemaan valmista huippu-urheilijaa.

Totta kai, myös sponsorin unelma on oman yhteistyöurheilijan menestyminen mahdollisimman hyvin. Se tunne, kun nuori yhteistyöurheilija ottaa urallaan uuden askeleen ja pukee päälleen Suomi-paidan edustustehtävissä on hieno. Tulevaisuudessa siintää unelma siitä, että joku nuorista yhteistyöurheilijoista edustaa Suomea aikuisten tasolla arvokisoissa. Arvokisavoitto tai mitali olisi huikea nähdä. Urheilussa, kuten elämässä yleensä, tulee olla unelmia. 

Omalla kohdallani nuorten urheilijoiden tukeminen taloudellisesti jatkuu mahdollisuuksien mukaan myös vuonna 2024. Jatkossa sponsoroitavien urheilijoiden määrä saattaa olla pienempi, mutta vastaavasti yksittäisen urheilijan kohdalla tuki voi kasvaa. Saattaa olla, että mukana on myös yksi kokonaan uusi urheilija. Yhteistyöurheilijoiden kohdalla arvostan erityisesti tavoitteellisuutta, aktiivisuutta, vastuullisuutta, yhteistyötä ja yhteydenpitoa.

Tukekaa nuoria urheilijoita – Urheilijan kasvutarinan tukeminen on merkityksellistä.


Kommentit

3.6.2024 9.13  Seija Björk

Hei,
Haen veljenpojalle sponsoritukea . Kasper on todella lahjakas golfin pelaaja. Hän on 15 vuotias ja harjoittelee ja pelaa todella paljon golfia . Perhe yrittää tukea häntä mahdollisuuksien mukaan.
Siksi kirjoitan sinulle kun huomasin , että tuet nuoria yksilöurhelijoita. Kaikki apu lahjakkaan golfarin tukemiseen tulee mieleisensä apuna.
Olen hänen (Kasper ) tätinsä ja yritän omalta osaltani auttaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini