Mitä lisäarvoa psyykkinen valmennus voi tuoda urheilijalle?

Lauantai 20.4.2024 - Tomi Sillanvuo


Psyykkiset taidot ovat yhteydessä menestymiseen ja niillä on suuri merkitys hyvinvointimme ja toimintamme edistämisessä.

Psyykkisessä valmennuksessa kasvatetaan ja tuetaan urheilijan itsetuntemusta ja myönteisen minäkäsityksen kehittymistä. Kaikki lähtee siitä, että opetellaan tuntemaan itsemme paremmin.

Psyykkinen valmennus ei ole vain huippu-urheilijoille. Se sopii kaikille, jotka haluavat kehittää itseään, omaa hyvinvointiaan ja suorituskykyään. Tärkeintä on oma halu kehittää itseään tavoitteidensa suuntaan.

Psyykkiset taidot ovat taitoja siinä missä muutkin taidot, kuten esimerkiksi fyysiset taidot. Myös psyykkisiä taitoja pystyy harjoittelemaan ja niissä pystyy kehittymään. Kuten kaikki muukin harjoitteleminen, niin myös psyykkinen valmennus vie oman aikansa, tärkeimpänä elementtinä ovat säännöllisyys ja jatkuvuus. Nopea oppiminen ja kehittyminen on toki aina mahdollista, mutta kuten fyysisessä harjoittelussakin, pysyvä muutos vaatii riittävästi aikaa ja toistoja.

Psyykkisen valmennuksen kautta pystytään vaikuttamaan muun muassa urheilijan itseluottamukseen, motivaatioon, tunteiden hallintaan, kilpailujännitykseen ja painetilanteisiin, epäonnistumisten käsittelyyn ja tekemisestä nauttimiseen. Psyykkisen valmennuksen avulla urheilijan itsetuntemus paranee ja hän pystyy hyödyntämään oman potentiaalinsa. Urheilijalla on mahdollista olla paras versio itsestään.

Jokaisella on mahdollisuus päästä tekemään mitä uskomattomampia asioita sekä pystyä mitä ihmeellisimpiin tekoihin ja saavuttaa tavoitteensa. Usein suurin rajoittava tekijä katsoo urheilijaa peilistä. Menestyminen millä tahansa alalla on harjoittelun ja intohimon yhdistelmä. Kun urheilija on psyykkisesti vahva, hänellä on intohimoa ja paloa siihen mitä tekee, ja kun tähän vielä yhdistyy kova harjoittelu, on tulosten saavuttaminen mahdollista.

Tänä päivänä nuoret urheilijat näkevät psyykkisen puolen tärkeänä, ja itsestään selvänä osana kokonaisvaltaista kehittymistä ja hyvinvointia. Monet nuoret urheilijat osaavat myös hyödyntää psyykkistä valmennusta urheilu-uransa rakentamisessa ja potentiaalinsa maksimoinnissa.

Joskus urheilijan mieli menee välillä solmuun, se ei ole vaarallista, eikä osoita heikkoutta tai huonoutta. Kaikenlaiset tilanteet kuuluvat elämään ja niitä tulee väkisinkin eteen matkan varrella. Ongelmista kertominen, puhuminen jonkun kanssa helpottaa. Se jälkeen niitä päästään ratkomaan. Siinä ei ole mitään hävettävää eikä myöskään hävittävää. Psyykkinen valmennus ennaltaehkäisevänä toimintana auttaa ennakoimaan vaikeitakin tilanteita ja tukee kasvua kohti henkisesti vahvemmaksi urheilijaksi.

Itse olen toiminut psyykkisenä valmentajana nyt pari vuotta. Olen tehnyt yhteistyötä monien eri lajien nuorten urheilijoiden kanssa. Joukossa on ollut niin yksilölajien, kuin joukkuelajienkin urheilijoita. On ollut ilo auttaa tavoitteellisia nuoria urheilijoita mielen taitojen kehittämisessä ja tukea heidän matkaansa urheilijan polulla eteenpäin.

Omalla kohdallani psyykkinen valmennus toteutetaan urheilijan kanssa valmennustapaamisissa. Tapaamisille asetetaan tavoitteet yhdessä valmennussuhteen alussa. Jokainen yhteistyö on yksilöllinen. Keskeisin työskentelymenetelmä on keskustelu, kuuntelu ja oivalluttaminen kysymysten avulla. Tärkein työkalu valmennuksessa on itse yksilö. Kehittymisen ensimmäinen askel on itsensä tunteminen.

Tavoitteenani valmennuksessa on tutustuttaa urheilija entistä paremmin itseensä ja tukea hänen henkistä kasvuaan vahvemmaksi urheilijaksi. Tavoitteena on, että urheilija voi paremmin ja nauttii urheilemisesta, hän saa itsestään kaiken irti ja pystyy haastamaan itseään sekä potentiaaliaan ja kehittämään kykyjään ja taitojaan.

Eräs kollega kysyi jokin aika sitten somepostauksessaan; ”Onko sinulla ihmisiä ympärilläsi, jotka auttavat ja tukevat, motivoivat ja vaativat, kenties avaavat silmäsi näkemään jotain mitä sinä et näe?” Meistä jokainen tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka tukevat omaa matkaa. Psyykkinen valmentaja voi olla se tärkeä puuttuva palanen urheilijan matkassa.

Avainsanat: psyykkinen valmennus, psyykkinen valmentaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini