Sponsoroinnin tuomat mahdollisuudet ja velvollisuudet nuorelle urheilijalle

Maanantai 2.6.2025 - Tomi Sillanvuo


Yhteistyökumppanuus yrityksen kanssa tarjoaa yksittäiselle urheilijalle useita mahdollisuuksia oman urheilijanpolkunsa tukemiseen ja urheilu-uran rakentamiseen. Erityisesti uransa alkuvaiheessa olevalle nuorelle urheilijalle sponsoriyhteistyö on monesti todella tärkeää ja jokainen sovittu kumppanuus, arvoltaan pienempikin, on syytä hoitaa kunnolla. Sovituista asioista on syytä pitää kiinni ja huolehtia siitä, että sponsorin kokemus yhteistyöstä on positiivinen ja että tukija saa urheilijaan sijoittamalleen rahalle myös vastinetta. Näin toimimalla voidaan rakentaa pitkäaikaista kumppanuutta.

Miten yksittäinen urheilija sitten voi hyötyä kumppanuudesta? 

Urheilijalle tärkeintä on varmasti sponsorin tarjoama taloudellinen tuki, mikä auttaa kattamaan esim. harjoittelu-, matka- ja kilpailukustannuksia. Tuki mahdollistaa urheilijan keskittymisen entistä paremmin harjoitteluun ja kehittymiseen.

Sponsori voi myös tarjota urheilijalle laadukkaita varusteita ja välineitä, kuten esim. urheiluvaatteita, kenkiä tai urheiluvälineitä. Tällainen tuki varmistaa, että urheilijalla on tarvittavat varusteet parhaan suorituksen saavuttamiseksi.

Sponsori voi myös tuoda urheilijalle valmennus- ja asiantuntijatukea. Tämä voi sisältää esimerkiksi valmentajan, fyysisen valmentajan, psyykkisen valmentajan, ravitsemusasiantuntijan, fysioterapeutin tai hierojan palveluita. Tällainen tuki auttaa urheilijaa kehittymään, parantamaan suorituskykyään ja saavuttamaan tavoitteitaan.

Sponsori voi tarjota urheilijalle myös mahdollisuuksia brändiyhteistyöhön, jossa urheilija toimii yrityksen edustajana tai brändilähettiläänä. Yhteistyö voi sisältää esimerkiksi mainoskampanjoissa esiintymisiä, tuotepromootioita tai osallistumisia yrityksen tapahtumiin. Tällainen yhteistyö voi tarjota urheilijalle arvokasta näkyvyyttä, taloudellista hyötyä ja lisäarvoa urheilu-uran rinnalla.

Sponsorointi voi auttaa urheilijaa verkostoitumaan muiden alan ammattilaisten, yritysten ja organisaatioiden kanssa. Tämä voi avata tulevaisuudessa ovia uramahdollisuuksiin, kuten valmennustehtäviin, mediaesiintymisiin, konsultointiin tai sponsorien omien liiketoimintojen parissa työskentelyyn.

On tärkeää, että sponsorointi on molemmille osapuolille vastavuoroisen hyödyllistä ja linjassa niiden tavoitteiden ja arvojen kanssa. Selkeät sopimukset ja hyvä kommunikaatio ovat avainasemassa sponsorointisopimuksen onnistumisen kannalta.

Olen toiminut urheilun parissa myös sponsorin roolissa kohta kuuden vuoden ajan. Näiden vuosien aikana olen tehnyt yhteistyötä useiden, pääasiassa nuorten, uransa alkuvaiheessa olevien urheilijoiden kanssa. Monessa tapauksessa olen ollut yksi nuoren urheilijan ensimmäisistä sponsoreista. Olemme yhdessä urheilijan kanssa harjoitelleet ja opetelleet sponsorointiyhteistyötä. 

Nuoren urheilijan sponsoroinnissa strategiani ja tavoitteeni on luonnollisesti ollut, että urheilija toimii yritykseni markkinointivälineenä. Toiveena on ollut saada näkyvyyttä, tavoittaa kohdeyleisöä, vahvistaa brändiä sekä luoda suhteita. Tukeni on siis ollut, ja tulee jatkossakin olemaan, vastikkeellista. Odotan yhteistyössä urheilijan puolelta sovittujen asioiden noudattamista. Toimiva kommunikaatio ja vuorovaikutus on myös avainasemassa yhteistyössä.

Urheilijan on hyvä pitää aina mielessä, että sponsorointi ei pääty yhteistyösopimuksen allekirjoittamiseen, vaan siitä yhteistyö vasta varsinaisesti alkaa. Se jatkuuko yhteistyö myös sopimusajan jälkeen ja voiko tuki myöhemmin nousta, on monesti kiinni siitä, miten urheilija on oman osuutensa hoitanut. Sponsorin roolissa tavoitteeni on aina pitkäaikainen useampivuotinen yhteistyö yksittäisen urheilijan kanssa, mutta nykyisin tarkastelen yhteistyön toteutumista ja jatkamista vuosittain entistä kriittisemmin.

Toki, minulla on yksittäisen urheilijan sponsoroinnille myös toinen motiivi ja tavoite. Se on halu auttaa nuorta urheilijaa urallaan eteenpäin kohti tavoitteitaan ja unelmiaan. Kuten olen aiemminkin monesti todennut, on sponsorointi itselleni paljon enemmän kuin logo kilpailuasussa tai tägäys urheilijan somepäivityksessä. Koen että jo nuoren urheilijan kasvutarinan tukeminen on merkityksellistä.

Myös urheilumanagerin roolissa toimivana, ja sponsoroinnin kanssa töitä myös tästä näkökulmasta tekevänä toivoisin, että nuoret urheilijat näkisivät yritysyhteistyön aina laajemmin ja pitemmällä tähtäimellä. Olisi suotavaa, että urheilijat hoitaisivat sopimusvelvoitteensa huolella ja pitäisivät vähintään kaikista sovituista asioista kiinni. Yhteistyön tekeminen saatikka jatkaminen on vaikeaa, kun sovitut somepäivitykset jäävät puolitiehen, logonäkyvyydet yms. puuttuvat kokonaan tai kommunikointi yhteistyöyrityksen tai urheilumanagerin suuntaan lähentelee nollaa. Aina tällaisen tilanteen eteen tullessa harmittaa urheilijan puolesta. On ikävä katsoa, kun kumppanuuden eteen tehty työ valuu hukkaan, ja yhteistyö päättyy ennen kuin se on kunnolla ehtinyt alkaakaan.

Avainsanat: sponsorointi, urheilu, urheilija